BEMUTATKOZÁS

Garay Zoltán szűcs vagyok.
Röviden szeretném bemutatni a szűcs mesterséget, és történetünket.

A szűcs a legrégebbi szakmák egyike. A szőrmés bőr, azaz a juhbőr és nemes prém kikészítésével és feldolgozásával foglalkozó mesterséget jelöli. A XVIII. sz. végére vált el a szűcsmesterség két ága, a nemes prémet feldolgozó német szűcsök, illetve a juhbőrt megmunkáló magyar szűcsök (irhás szűcsök) munkájára.
A mi családunkban az utóbbi, az irhás szűcs mesterség öt generációs hagyomány, megszakítás nélkül apáról-fiúra folytatjuk.

A Garay Szűcs Kft. a Garay szűcs iparos család szakmai alapjaiból bontakozott ki. A szűcs mesterségről az első írásos emlék családomban dédapám, Garay György 1868-ban keltezett szűcssegéd munkakönyve, vándorlevele.

Az Ő munkásságának több kiemelkedő iparos remekműve (hímzett ködmönök, mellények) megtalálhatók a Budapesti Néprajzi Múzeumban. Ezek a hímzett ködmönök hernyóselyem fonallal, apró öltésű hímzéstechnikával, nagyon kifinomult motívum ízléssel, és színharmóniával készültek. A munka nagyságát jellemzi, hogy 1-1 ilyen termék ára egy jó minőségű ló, vagy szarvasmarha árával volt egyenlő. Ez akkoriban nagy értéknek számított. Adott esetben egy ilyen ködmönt több hónapig is készített a szűcsmester.

Garay György - Hímzett ködmön 01. kép

Garay György munkája – Hímzett ködmön 1877-ből

Garay György - Hímzett ködmön 02. kép Garay György - Hímzett ködmön 03. kép Garay György - Hímzett ködmön 04. kép

 

Nagyapám, Garay János munkásságának nagy részében már nem a hímzéses, túldíszített ködmönök, kabátok mellények voltak a jellemzők, hanem a mindennapi használhatóság, munkára foghatóság, praktikusság és a vásárlói kör kiszélesítése került a középpontba.

Hímzett suba A subáról is szót kell ejtenünk, mint a paraszti világ egyik legfontosabb téli viseletéről, amire folyamatosan nagy igény volt. A fotón Ő látható egy készülő subával. Garay János - készülő suba

A tradíció ezek után édesapámmal Garay Lászlóval folytatódott. Ő is egész életét a szakma előre vitelére, modernizálására, jobbítására tette fel. Az Ő pályája csúcsán az 1970-es években, minden idők legnagyobb igénye mutatkozott az irha iránt.

Az irhakabátok ezt követően lettek modernek, vékony textilfogású anyag kialakításúak, igazán könnyűek. Ezt az irányzatot követelte meg a divat tőlem is. Sok-sok éves munkám eredménye a jelenleg kidolgozott saját technológia, amellyel a legmagasabb minőségi kategóriát érem el. Mivel minden termékem saját kezem munkája, ezért csak kis volumenben kevés darabszámban tudom készíteni.

Cégem erőssége a tisztességes iparos munka.